Verbouwing van een laagenergiewoning

met maximale integratie van duurzame energietechnieken (2005)

Uitgangspunten:
- Passieve zonnewoning uit 1985; bouwheer is voorzitter van de
Organisatie voor Duurzame Energie in Vlaanderen (ODE)
- respect voor het oorspronkelijke ontwerp en voor de omgeving
-  flexibele indeling van de ruimte, rekening houdend met de veranderende gezinsamenstelling;  voorbereiden kangoeroe-wonen
- goede verbinding met tuin en landschap, zowel visueel als
fysisch
- geen bijkomend energieverbruik
- goed binnenklimaat (luchtkwaliteit en zomercomfort)

Ontwerp:
- staalstructuur (bestaande betonvloer hangt aan nieuwe
vakwerkligger)
- hout-aluminium buitenschrijnwerk
- superisolerende, drievoudige beglazing (U =  0.8 W/m²K) met warm edge afstandhouders
- passieve koeling door nachtelijke ventilatie
- zonwering:  rolscreens (zijgevel) en kantelbare lamellen met
PV-cellen (achtergevel), optimalisatie door lichtstudie met
kunsthemel en -zon (WTCB)
- extensief groendak

Meer informatie? Download hier de paper over dit project , opgesteld in het kader van de Passiefhuishappening 2005.